Små barn, små bekymmer

Det kan vara omtumlande den första tiden då man skaffat barn, men känslorna går upp och ner precis som hos vilka som helst. Man kanske känner sig otillräcklig och inte tror att man ska räcka till att sköta om den lilla varelsen. Men det kommer att gå. Glädjen kommer när du ser att den lilla människan gör framsteg och börja pocka på uppmärksamhet.

Små barnMånga föräldrar är väl förberedda på vad som komma skall och har läst på om amning och hur man ska sköta sin baby. Det svåra är de känslor som kommer, både de positiva och negativa. Dessa är svåra att läsa och lära sig, man får helt enkelt anpassa sig. Med en ny människa i sitt liv börjar en helt ny tillvaro med nya rutiner att anpassa sig till.

Lever man i ett förhållande med någon annan kan det vara bra att man pratar igenom vilka förväntningar man har på varandra, det kommer att underlätta föräldraskapet när man diskuterat detta. Kommunikation mellan föräldrar speglar av sig till barnen och alla mår bra av öppenhet. Åren går fort och barnen växer, så se till att ta vara på tiden extra noga.

Ta hjälp av föräldragrupper som barnavårdcentraler anordnar, där man kan få hjälp och stöd av andra föräldrar som kanske redan varit i samma situation som er, kolla in vad 1177 Råd Om Vård skriver om föräldraskap. Det har blivit en skillnad idag med papparollen jämfört med för 30 år sedan, det finns idag även pappagrupper som papporna kan gå och få stöd och råd. Finns det inte en sådan grupp så försök påverka så det blir en sådan grupp också.

Lycka till som förälder och vi hoppas denna sida kan vara till hjälp för dig både med små och lite större barn!