Skaffa syskon till barnen

brother and sister siblings

Att bli förälder är en av livets absolut största gåvor. Många väljer att skaffa ytterligare ett barn, kanske till och mer fler än så. Men hur förbereder man egentligen sig själv och familjen för ytterligare en familjemedlem?

Du förbereder dig själv på precis samma sätt som sist – förutsatt att du kände att det gick bra. Använd dig av ett ägglossningstest för att få koll på när du är som mest fertil och ladda upp med de kosttillskott, exempelvis folsyra, som krävs. Du hittar allt sådant hos Graviditetskollen.

Du som förälder har redan gått igenom händelseförloppet en gång, du är väl insatt i hur graviditeten fortskrider och hur ditt mående kan komma att påverkas. Du vet också hur en förlossning går till och minns mycket väl den stora kärleken du kände och känner inför ditt förstfödda barn. Du är bekväm i din föräldraroll och vet vad det innebär att vara förälder. Det du däremot inte vet är hur ditt barn kommer reagera på att få ett syskon.

I en artikel hos Barnperspektivet skrivs det om de frågor som kan komma att uppstå vid tillökning i familjen. Till exempel ”Hur ska jag kunna älska ett barn till lika mycket?”, ”I vilken ålder är det bäst att få ett syskon?” och ”Hur kommer vår första barn reagera?”

Att få ett syskon är en väldigt stor omställning, helt plötsligt ska två barn dela på mammas och pappas uppmärksamhet och kärlek. Det är vanligt att det förstfödda barnet upplever känslor av avund och att han eller hon känner sig åsidosatt och mindre omtyckt än tidigare. Detta är helt normalt och en del av att uppfostras i en syskonskara på två eller fler.

Hur barn reagerar beror mycket på i vilken ålder de befinner sig, generellt sett är det lättare för ett äldre barn att acceptera och förstå. Det är viktigt att du som förälder pratar kring detta och får barnet att reflektera över sina känslor. Var pedagogisk och bemöt barnets känslor med respekt och förståelse och problemen kommer försvinna över tid.