Packa skötväskan

När det väl är dags att åka till BB är det minsta man vill tänka på att packa en väska med allt vad man kan behöva på ett sjukhus under ett flertal timmar. Då är det bättre att ha väskan packad redan från veckan 38 i graviditeten. Det är nämligen då som en förlossning kan börja.

En väska som man har med sig överallt och jämt. För man vet aldrig när värkarna kommer och det därmed är dags att ta sig snabbt in till närmaste sjukhus.

Men vad bör finnas i väskan?

  • Kamera – Ett måste för att ta de allra första bilderna på den nya familjemedlemmen
  • Telefon – Även om man inte själv kanske tänker på att ringa mor- och farföräldrar i första läget efter förlossningen bör man komma ihåg att de troligtvis är mycket nervösa och väntar på besked. Detta särskilt om det drar ut på tiden. Visserligen ska telefonen vara avstängd på många avdelningar men när möjlighet ges är det uppskattat om man slår en signal till den närmaste släkten.
  • ID – Eget ID-kort samt gärna MVC-journalen. Detta framförallt om man haft några komplikationer under graviditeten.
  • Kläder – När det gäller kläder ska man komma ihåg att det kan bli några timmar på sjukhuset likväl som ett helt dygn. Att ta med sig ombyte till pappan och mamman är viktigt men än viktigare är det att ha med sig babykläder. Man bör ha med sig flera ombyten och blöjor.
  • Mat – De flesta sjukhus ger endast mamman mat. Det betyder att man som pappa måste iväg och köpa mat om hungern gör sig påmind. Då är det betydligt bättre att ha med sig ett matpaket. Även om mackor och frukt fungerar på kort sikt så är varm mat överlägset. En mattermos med mat, en termos med kaffe och några påsar godis är en rekommendation. Och glöm inte choklad – det är trots allt mamman som är fokus denna dag.