Lek utomhus med barnen

När vädret tillåter är det perfekt att bara öppna dörren och låta barnen komma ut utomhus. När man leker utomhus rör man inte bara på sig, utan man får också frisk luft och man sover ofta bättre efter att ha rasat runt på gräsmattan. Ofta säger man att det räcker med 30–40 minuter utomhus varje dag för att helt byta luft i lungorna, och för att få in ny frisk luft i kroppen. Luften och syret hjälper sedan till att syresätta organen och frisk luft gör att hela kroppen mår bättre.

För att få barnen att vilja komma ut kan det vara smart att locka med roliga aktiviteter och snygga kläder. Med ett par praktiska och snygga stövlar kan barnet hoppa i vattenpölar utan att bli blöt om fötterna, och ett par bra stövlar kan också fungera som en morot till att komma ut och iväg. Detsamma gäller för snygga jackor, mössor och vantar, och genom att vara kreativ och satsa på smarta plagg som låter huden andas kan du lätt vara utomhus även om det regnar eller blåser. Kom ihåg att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Du kan också göra i ordning en matsäck som du kan ta med ut. Det finns många bra picknickrecept online och genom att ta med en smaskig matsäck kan ni vara ut längre, och behöver inte gå hem för att laga middag.

Vad ni ska hitta på beror ju helt på var ni bor men hitta på roliga saker att göra tillsammans som ni alla kan vara med att göra. Lek kurragömma, samla kottar och gör en bondgård, bygg en koja i skogen, ett sandslott på stranden – släpp fram barnet i dig tillsammans med dina barn. Kanske det är dags att plocka fram hopprepet eller den gamla rockringen för att verkligen komma i stämning.