Låt barnen växa genom att ge dem ansvar

Barn älskar att känna sig stora, de vill gärna visa att de kan saker och tycker om när du som förälder litar på dem. Ett bra sätt är att låta dem hjälpa till hemma.

Visst kan det vara svårt att få barn att göra saker, men det finns knep för att motivera dem. En sak som har stor betydelse är vana. Om man börjar att till exempel ge barnet som uppgift att plocka bort sina leksaker tidigt så är det troligare att barnet kommer att fortsätta att göra det även när det blir äldre. Självklart så ska barn ha tid att leka och ha kul, men för att kunna ta ansvar när det blir vuxna och ta hand om ett eget hushåll så måste de få lära sig hur man gör det först.

En annan viktig del i att motivera sina barn är hur man ber dem att göra saker. Människor är mer villiga att göra något om de förstår varför det måste göras. Förklara för barnet både varför uppgiften måste göras och varför du ber honom eller henne att göra det istället för att göra det själv, t.ex. för att du annars inte har tid att åka och bada med barnet.

Kom ihåg att visa att du uppskattar det när barnet hjälper till, vi blir alla mer motiverade om vi blir uppskattade. För att visa uppskattning så kan det ibland räcka med att säga tack, men emellanåt så kan det vara kul att göra något lite extra som att åka på en cykelutflykt tillsammans eller låta barnet välja en efterrätt. Om barnet är lite äldre så kan det själv få cykla till affären och köpa efterrätten, så blir det både ansvar och belöning på samma gång.