Läs tillsammans med barnen

Att läsa tillsammans med barnen och att läsa högt för barnen är någonting som är mycket bra och även väldigt roligt och mysigt. Det ger er tid tillsammans där ni kan skratta och känna spänning under berättelsens gång. Det gynnar dessutom barnets språkutveckling.

Vad ska ni läsa?

Det viktigaste är förstås att ditt barn tycker om boken ni läser och du ska helst också finna lite nöje i det. Välj böcker som är anpassade utifrån åldern på just ditt barn. Det finns ett bra utbud online av barnböcker – både för de allra minsta och de största barnen. Hitta någonting ni gillar båda två och ha mysiga stunder tillsammans så ofta ni kan.

Om du inte vill köpa böcker finns det också möjlighet att besöka ett bibliotek nära dig där du kan låna böcker. Gör det till en utflykt med ditt barn så får ni ännu fler upplevelser tillsammans som ni kan minnas längre fram.

Kommer hjälpa ditt barn att lära sig läsa

Om ni läser mycket tillsammans kan det vara en bra start för ditt barn när han eller hon ska lära sig läsa själv. Forskning har visat att barn lyckas bättre i skolan om deras föräldrar har läst för dem när de var mindre.