Fixa bästa barnkalaset

Ett av årets höjdpunkter för många barn är födelsedagen och tillhörande kalas. Kalasen kan utformas i det oändliga och man anpassar efter barnens ålder och intressen.

Tidningen Mama tipsar i denna artikel hur man kan fixa roliga barnkalas.

Det är viktigt att komma ihåg för vem och varför man anordnar kalaset. Det är inte det arrangemanget som kostar mest som nödvändigtvis är det bästa och meningen är väl inte att imponera på andra föräldrar, eller? Poängen är att födelsedagsbarnet ska få en dag att stå i centrum och ha skoj tillsammans med kompisarna. Däremot kan ett väl genomtänkt kalas bli mer lyckat än om man inte har en plan alls. Ett populärt och ofta lyckat arrangemang är temakalas av olika slag.

Ett förslag på temakalas är filmtema. Antingen kanske det räcker med att ha maskerad där alla klär ut sig till filmkaraktärer, eller så kan man gå steget längre och ha tillbehör på samma tema. Lekar och aktiviteter kopplade till filmtemat kan vara ett riktigt uppskattat inslag och en spellista med filmmusik i bakgrunden höjer stämningen!

Bjud alla – och tänk praktiskt

Inför kalaset är det viktigt att antingen bjuda alla i förskolan, gruppen eller klassen om man har möjlighet. Kan eller vill man inte det så bör man vara diskret med inbjudningarna och exempelvis skicka hem i brevlådan istället för att hänga upp dem på barnens hyllor. Är man trött och inte orkar med att göra världens insats, så är det faktiskt för många småbarnsföräldrar, så kan man använda sig av plasttallrikar och festisar som bara är att kasta direkt i soporna.

Det minskar den efterföljande städinsatsen och kanske lite ångest. Var gärna tydlig i inbjudan om det exempelvis ingår något ätbart och i så fall vad, så kan gästerna förbereda sig med om man ska äta lunch innan eller inte. Godispåsar delas ut sist och är den oskrivna regeln för att kalaset nu är slut. Kalas är någonting stort och förmodligen kommer ditt barn komma ihåg sin dag lång tid efteråt. Se till att samtidigt som du stökar runt med kalaset även njuta av att se glädjen hos de kalasande små människorna!