Cykel för barnet

Cykel, flicka med sin pappaNär man ska köpa en cykel till ett barn finns det en del saker man bör tänka på, framför allt om barnet är mindre och kanske precis är i färd med att lära sig cykla. En av de allra viktigaste sakerna är så klart att cykeln man köper är säker samt i rätt storlek.

Att välja rätt storlek

Att välja rätt storlek på en cykel till ett barn kan vara svårt. Tänk dock på att inte köpa en cykel som barnet ”växer i” utan en som passar för barnet just nu eftersom en cykel som är för stor gör det betydligt svårare att hålla balansen. Barnet ska nå ner till marken med båda fötterna när detta sitter på sadeln. När barnet sedan växer är det bara att höja sadeln. Hos sportbutiken Länna Sport kan du läsa mer om hur du ska välja storlek på cykeln för ditt barn. På denna sida har de en artikel som du kan klicka på och läsa. Den heter kort och gott ”Storlek på cyklar för barn”.

Säkerheten

En annan sak som är viktig är säkerheten, köp därför en cykel av kvalité som håller bra för eventuell rost och andra skavanker. Se även till att den är monterad av en cykelmekaniker. Undvik att köpa cykeln i kartong eftersom man då måste montera den själv, vilket kan innebära att det kan bli fel vid montering. Att sätta ihop en cykel kan vara väldigt knepigt.

Se även till att cykeln har fotbroms eftersom barn kan ha svårt att använda handbromsar, dels på grund av att det kan ta tid att lära sig tekniken en handbroms kräver, dels så besitter ofta inte barn den styrka i händerna som krävs för att kunna bromsa med en handbroms. Andra saker som kan vara bra att tänka på vid köp av barncykel är att välja en cykel med breda däck då detta ger en bättre stabilitet samtidigt som cykeln inte rullar lika fort, vilket kan vara bra om mamma eller pappa ska springa bredvid.

Styret på en barncykel ska helst vara rakt och lågt då detta underlättar cyklingen, samtidigt bör framgaffeln vara något böjd, då detta gör cykeln stabilare jämfört med om framgaffeln är rak, vilket kan göra cykeln vinglig. Sadeln bör vara utformad på ett sådant sätt att barnet sitter bra och inte halkar av, det vill säga se till att sadeln inte är alltför blank.