Barnlekar

Känner du att fantasin tryter när situationen kräver lite underhållning? Många barn kan leka själva hur länge som helst utan stimulering utifrån men ibland kan det vara roligt att hitta på något tillsammans och få en liten inblick i vad som händer där i det lilla huvudet.

Många lekar kan också mana till ditt barns nyfikenhet och hjälpa till att främja den motoriska förmågan, minnet och det logiska tänkandet. Oftast behövs inga speciella leksaker eller verktyg för att få en trevlig stund tillsammans.

För riktigt små barn är förstås tittut-lekar, ramsor och rytmik alltid uppskattat. För lite äldre barn som ännu inte uppskattar rollspel, kan jagalekar, rörelser till sånger, enkla bollekar och pyssel kanske vara mer uppskattat.

När barnen kommer upp i 2-årsåldern kan regler för lekar göras lite mer komplicerade och nu kan det också börja bli roligt med t.ex. minnes- och ordlekar. Prova att lägga fram några saker, be barnet att titta bort, och ta sedan bort en av sakerna och låt barnet gissa vilken. Lek med ord genom att prova att rimma tillsammans, associera till andra ord, gör små gåtor och prova lekar som En båt kommer lastad eller gör en egen sångpåse.

När rollspelsandan faller på finns det inga gränser för vilka lekar ni kommer att hamna i. Prova att låta ditt barn styra utvecklingen för att se vad som händer. Vilket barn älskar inte en fullt engagerad förälder? Landskap och färdmedel kan formas av enkla saker som filtar och kuddar och när hungern tränger på, varför inte ta en mellis tillsammans på filtskeppet?

Ibland kan leksaker vara bekväma och roliga men ibland är det faktiskt roligare utan. Ditt barns fantasi triggas av att ges fria tyglar och om du har möjlighet att följa med på ett äventyr ska du förstås passa på!