Barnkalas

Fyller ditt barn år snart och du ska ordna ett barnkalas. Då har vi några tips till dig för att underlätta så att ni får ett riktigt bra kalas. Det som är bra att tänka på är vilka ska komma, hur ska inbjudningskorten se ut, vad ska ni bjuda på och vilka lekar ska planeras. 

Vilka ska komma?

Det första man måste tänka på är om man ska bjuda in barn eller om man ska låter de som vill få komma, att det är fritt. Om ni ska bjuda in barn är det viktigt att tänka till så att inte något barn känner sig utanför om det inte blir bjudna. Ett tips, om ni har plats, är att bjuda hela dagisgruppen ,eller hela klassen, för att undvika dessa problem. Är det så att ni bara vill bjuda in några vänner är det bra att skicka inbjudningskorten hem, dela inte ut dem på dagis eller skola så alla andra barn ser.

Födelsedagskalas

Inbjudningskort

När ni bestämt vilka som ska komma är det dags att bjuda in till kalaset. Många föräldrar tycker att det är smidigt att skicka ett sms eller att skriva på Facebook, men för ett barn är det jätteroligt både att få göra inbjudningskort och att få inbjudningskort. Har ni tid, lägg lite på att få till inbjudningskorten och låt ditt barn få vara med och pyssla. Några saker som är bra att ha med på korten är;

  • Dag och tid för kalaset. För ett mindre barn räcker det gott och väl med ett kalas på 2 till 3 timmar.
  • OSA. Fyll i ett sista anmälningsdatum för kalaset, så att ni vet hur många ni ska beräkna kommer.
  • Skriv gärna ned vad ni ska bjuda på och att föräldrar får meddela om deras barn är allergisk mot något.
  • Om föräldrar ska vara med på kalaset eller om barnen ska lämnas själva. Bjuder ni en stor grupp kan det vara skönt att även föräldrarna stannar.
  • Skriv in telefonnummer att nå er på för att meddela om de kommer eller inte.

Bjuda på

CupcakeNär gästerna är bjudna och ni vet hur många som kommer måste ni börja planera vad som ska köpas in och eventuellt bakas till kalaset. Hålls kalaset över lunch är korv med bröd och festis perfekt att bjuda på, det gillas av de flesta barn. Är kalaset på en tidpunkt då det inte är mat brukar kakor och tårta vara bra att bjuda på. Något barn brukar gilla är att göra en tårta med en tårtbild på, gärna barnets favoritserie eller favoritfigur. Detta är något som inte är så lätt att få till för den som inte är bagare men vi har ett litet tips.  På Barnkalasets hemsida finns många bra färdiga tårtbilder att köpa med olika figurer och motiv. Några bilder som är populära är bilar, Hello Kitty, Barbie och spindelmannen. Du behöver då bara göra själva tårtan och köpa det färdiga tårtbilden att lägga på toppen.

Om ni har en favoritfigur är det roligt att ha de som tema på kalaset och även köpa tallrikar, servetter och ballonger med samma motiv. Köper du ditt oblat på barnkalaset.se finns det även där dessa saker att komplettera med. Då får en snygg röd tråd på hela kalaset.

Lekar

När det är kalas är det bra att ha några färdiga lekar att göra för att alla barnen ska lära känna varandra och för att det inte ska bli för stojigt. En bra lek att börja med är ”snurra flaskan”, den går till så här;

  • Alla barn sätter sig i en ring och tar med sig sitt paket till födelsedagsbarnet.
  • En flaska placeras i mitten av ringen och snurras.
  • Den person flaskan stannar på får ge sitt paket till födelsedagsbarnet som får öppna.
  • När paketet är öppnat snurras flaskan igen, och så vidare.

Det här är en lek som är perfekt för att inte alla paket ska slitas upp och för att alla ska få vara med och se vad som är i paketen.

En annan rolig sak att ha på ett barnkalas, gärna i slutet innan alla barn ska fara hem är att ha en fiskdamm. Spänn upp ett skynke för en dörröppning och låt varje barn få hålla i ett spö med klädnypa och slänga över skynket. Fäst en ”presentpåse” på kroken. Antingen kan ni ha små godispåsar eller påsar med små presenter (exempelvis en ballong, en klubba och en liten figur). Vad påsen innehåller är inte det viktiga utan att alla barn får fiska och få varsin påse. För att få tips om fler lekar till kalaset kan du kolla på Trygg Hansas bra tips.

Hoppas du fått några tips som kommer att underlätta när ni ska planera ert kalas.