Barnbok

Barnbok

Vi har tidigare skrivit en del om hur du kan ha det roligt med ditt barn, vilka aktiviteter som kan vara kul att hitta på tillsammans. Idag tänkte vi ge ett tips till dig som känner med dig att du har ordets gåva.

Vårt tips är kanske lite ovanligt, men det är ett ganska roligt tips. Det handlar om att skriva en egen barnbok. Något som är vanligt förekommande är att föräldrar berättar sagor för sina barn, framförallt kanske på kvällarna innan de ska sova. Där har du en ingång till vad din bok kan handla om. Skulle det visa dig att du är riktigt skicklig så kan du förutom att fängsla ditt barn med en härlig saga, också tjäna en hacka om du väljer att ge ut boken. Här kommer lite tips på det du bör tänka på när du skriver.

Skrivtips

Här under rubriken skrivtips tänkte vi ta upp tips på själva innehållet i boken. Vill du ha tips på mer formalia om hur du skriver din egen bok så rekommenderar vi att du tar en titt på vulkanmedia.se, ett företag du också kan anlita om du väljer att du vill ge ut den framtida boken. Hursomhelst så kommer här lite innehållstips för skrivandet. Tipsen är hämtade från Metrobloggen.

  • Bestäm innehållet – Med detta åsyftas förstås vad berättelsen ska handla om. Vad är det som ska hända i din bok? Vilka är det som är med i historien? På vilken plats? Vilken tid och under hur lång tid.
  • Berättarperspektiv – Du behöver bestämma vilket perspektiv boken berättas i. Är det ett jag-perspektiv eller är det en allvetande berättare som ”redan upplevt” hela berättelsen?
  • Början och slutet – Ska berättelsen börja ”in action” eller ska du först berätta en bakgrund? Slutet är viktigt att du har klart för dig redan från början, annars är det risk att berättelsen spinner vidare åt olika håll och slutet kommer plötsligt och kort.
  • Disposition – Ska allt ske i kronologisk ordning eller ska det finnas sidohistorier och så vidare. När det handlar om barnberättelser gör du nog bäst i att hålla en kronologisk ordning för att inte förvirra barnet som hör den berättad.

Detta var några av de många tips och råd som är bra att tänka på när det handlar om att skriva en bok. Lycka till med skrivandet.