Baka med ditt barn

Beroende på ditt eller dina barns ålder, kan bakning vara en alldeles utomordentligt bra aktivitet för er att göra tillsammans. För ditt barn är detta åtagande värdefullt på mängder av vis och med all sannolikhet något även du själv kommer uppskatta.

Många minns än idag när de för första gången på riktigt fick kliva in i kökets värld med sina föräldrar och ta del av matlagning eller bakning. På många sätt är bakningen inledningsvis att föredra, då det på ett lekfullare sätt behandlar de moment som krävs för att nå resultat. Det innehåller såklart ändå inslag av noggrannhet och ansvar, något som endast är positivt och som gradvis bör trappas upp för dina barns naturliga utvecklings skull.

När man ger sig på uppgiften att baka med sina barn, så ska man naturligtvis inte börja med en bröllopstårta i sju olika delar. Anpassa istället bakningen efter barnets förutsättningar och inled med något där barnet kan göra så mycket som möjligt på egen hand. Ett förslag som vi anser är perfekt att börja med är cupcakes. De är enkla att göra, är färgglade med en tilltalande uppsyn och, om du är lyckosam, oerhört välsmakande på ett sätt som bör passa dina barn.

Tänk på att det är helt ok för dina barn att misslyckas. Om du haft en stressig dag på jobbet och känner dig lite extra vresig, kanske du borde vänta på ett bättre tillfälle för baket. Om negativa signaler skickas ut, kan det lätt bli så att barnet förknippar bakningen med något negativt, något du säkerligen vill undvika. Med det sagt får och ska du självfallet sätta upp ramar och gränser i köket. Lite ordningen och reda har ingen dött av.